OFFICE OF ATTORNEY (GENERAL
STATE OF OKLAHOMA

October 8, 2018

Lyle Kelsey

Executive Director
Oklahoma Medical Board
101 NE 51 Street
Oklahoma City, OK 73105

Dear Mr. Kelsey:

It has come to my attention that the Board of Medical Licensure and Board of
Osteopathic Examiners have received questions about Senate Bill 1446 (“SB 1446™), SB 1446
was enacted in the 2018 Oklahoma Legislature with an effective date of November 1, 2018. SB
1446 imposes new requirements on opioid prescribing. As a result of these new requirements,
you have asked for a letter of counsel concerning the following;

(1) Can mid-level practitioners conduct the required “consultation” after an initial seven (7)
day opioid prescription?

2) Must the “consultation” be a face-to-face encounter?

(3) When a schedule I controlled dangerous substance or any prescription opioid drug is
continuously prescribed for three (3) months or more for chronic pain, can a mid-level
practitioner “assess the patient” prior to every renewal?

Before a physician prescribes a schedule II controlled dangerous substance or any
prescription opioid drug, a valid physician/patient relationship must be established pursuant to
Okla. Admin. Code § 435:10-7-12, In order to establish a valid physician/patient relationship, a
physician must conduct a medically appropriate, timely-scheduled, face-to-face encounter with
the patient, unless the physician meets one of the six (6) exceptions outlined in Okla. Admin,
Code § 435:10-7-12.

Pursuant to SB 1446, a physician must limit an initial prescription for an opioid drug to
seven (7) days. After seven days, a practitioner may issue a subsequent prescription for an
additional seven (7) days after consultation with the patient. The requisite “consultation” may
be performed by mid-level practitioners that meet the statutory definition of “practitioner”
provided in 63 O.8. § 2-101(32). This includes “physician assistants under the supervision of a

313 N.E. 21s1 STREET * Oxtanoma Ciry, OK 73105 » (405) 521-3921 « Fax: (405) 521-6246

&y
%o recycled paper



licensed medical doctor or osteopathic physician” or “any other person licensed, registered or
otherwise permitted to prescribe, distribute, dispense . . . or administer a controlled dangerous
substance in the course of professional practice or research in this state”” 63 0.8, § 2-
101(32)(6)-(8). s o a

Although SB 1446 does not expressly or impliedly require this consultation to take place
in a face-to-face encounter, it is important to note that a subsequent seven (7) day prescription
after consultation may only be authorized if the practitioner determines the prescription is
necessary and appropriate to the treatment needs of the patient, documents the rational for the
issuance of the subsequent prescription; and determines that the issuance of the subsequent
prescription does not present an undue risk of abuse, addiction or diversion.

When a schedule II controlled dangerous substance or any prescription opioid drug is
continuously prescribed for three (3) months or more for chronic pain, SB 1446 requires (among
other things) that a practitioner “assess” the patient prior to every renewal to determine whether
the patient is experiencing problems associated with physical and psychological dependence and
document the results of that assessment. Similar to the aforementioned “consultation,” mid-level
practitioners who meet the statutory definition of “practitioner” provided in 63 O.S. § 2-101(32),
may “assess” the patient as required by 63 O.S. § 2-309I(F)(2). SB 1446 does not expressly
provide that a practitioner must “assess” a patient face-to-face. However, a face-to-face
encounter is recommended in order to properly determine whether a patient is experiencing
problems associated with physical dependence.,

Sincerely,
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